torsdag 19 februari 2009

Gamla människor med för mycket hund.

Husse fick fängelse för hundbett

En 71-årig man har en schäfer. Ja, det är väl inget fel med det.
En 71-årig man har en schäfer som attackerar andra hundar och människor. Det börjar spåra ut va?
Men är det mannen som beordrat hunden att göra dessa saker eller har hunden känt sig provocerad på något sätt? Inget av det framkommer i artikeln, så då dömer man mannen till fängelse för misshandel.

"Själv ska 71-åringen ha nekat till brottet och hävdat att han själv blev angripen och att hunden endast försökte skydda honom. Tingsrätten ansåg dock att de bitna männens version var mer trovärdig, rapporterar Nerikes Allehanda."

Självklart är det offrena rätten lyssnar till i första hand.
Vem säger att det inte är så?
Jo, en gammal (senil) gubbe, som inte är värd att lyssna på.
Visserligen så bröt han mot polisens beslut om att hunden skulle bära munkorg, anser man att hunden är så pass aggressigv, så what the hell, men att anklaga honom, och att inte lyssna på mannens historia gör mig irriterad.
Det är endast de tre som det framkommer var närvarande vid denna händelse, och det är inte så konstigt att tingsrätten väljer att lyssna på de två som samspelar och är offer.

Sen att han (tydligen) inte har någon särskilt bra koll på sin hund, det är en sak, då borde han verkligen hålla hunden kopplad, men ser man att polisen gör något åt den lilla papillonen som springer fram till min hund, obevakad och uppenbarligen helt ensam?
Det är lång ifrån acceptabelt att det ska vara sån skillnad på tillsynen av små och stora hundar.

Mannen måste helt klart acceptera att hunden är i sånt skick att man anser att den behöver bära munkorg, och det för både hundens, ägarens och omgivningens bästa.
Sen att man kan tycka synd om sin hund, när den ser ynklig ut när den försöker få av sig munkorgen, det är väl inte mer än mänskligt?

Att äta gräs hör inte till hundens (vargens) naturliga föda. Men hunden har lagt till med något bara för att den kan.

"Det finns två huvudsakliga typer av gräsätande hos hundar.
*Den första är helt enkelt typen där din hund gladeligen smaskar i sig gräs och inte lider några effekter av detta.
*Den andra typen är när en hund äter gräs och kräks upp det. Detta tros vara ett medvetet, instinktivt, försök att framkalla kräkning efter att de har svalt något som får dem att må illa."

Den hunden tar inte skada av att inte få äta gräs, inte heller av att göra det. Men eftersom att hunden uppenbarligen måste bli rastad i munkorg, så får mannen gott ta sig fram med det.
Det finns inget annat att göra.

Många människor skulle nu ha kommit in på kamphundar och att de är såna bra familjehundar (och jag säger inte att de inte är det heller), och att de "dåliga" hundarna hamnar hos någon nedknarkad ung kille. Vad säger att inte tjejer kan ha precis samma problem?
Alla säger att de ungdomar som har staffar, stiffar och doggar inte inser innebörden av uppfostran hos denna hund. Är det inte så att även små hundar måste få uppfostran? Små hundar behöver precis lika mycket aktivering både i kropp och själ som en stor hund. Så ta och gå en kurs vettja!

Jag håller med om att de människor som inte lämpar sig för att ha hund, verkligen inte borde ha det, och sen att eventuellt införa något slags körkort på hund.
Men inte då bara för en ras. Alla hundar har inte riktigt lika stor chans att bli en aggressiv och farlig hund som en hund som är avlad för det från första början, men jag kan helt ärligt säga att de unga människor som har hund i min närhet är betydligt bättre på uppfostran än vad en kvinna/man i 70-års åldern är.
Glömmer de ändå så mycket?
Förstår de inte att deras rottweiler eller norska buhund eller hovawart eller phaléne eller chihuahua eller grand danois eller airedale terrier eller saluki eller pudel eller coton de tuléar eller tax eller dvärgpinscher eller dvärgschnauzer eller bichon frisé eller... (see where I'm going with this?) ocskå måste få både uppfostran och aktivering?

Jag tycker att människor borde börja ta lite ansvar om huruvida de är kapabla att ha ett sånt ansvar som att ta hand om en annan levande varelses liv. Oavsett om det är ett barn, en hund, en katt, en fågel, en fisk, en häst, en ko...
Tydligen så är det inte många som håller med mig om det. Eller så bryr de sig inte bara.

/K

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar